Składniki
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
2 sztuki Cukiniamłoda
-
150 g Ser cheddar
-
Oliwa z oliwek
-
Sól morska
-
Biały pieprz
Opis
Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne — a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich, jak i wytrawnych. Po trzecie czas — wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą — może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem. |