0 0
Drożdżówki z serem i jeżynami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na zaczyn drożdżowy:
30 g Suche drożdże
50 ml Mleko
2 łyżki Mąka
1 łyżka Cukier
Ciasto właściwe:
550 g Mąka pszenna
135 ml Mleko
60 g Masło
3 łyżki Cukier
1 sztuka Jajko duże
1 sztuka Żółtko
Składniki na nadzienie serowe:
300 g Twaróg półtłusty
1/2 łyżeczki Pasta waniliowa
4 łyżki Cukier puder
1 łyżka Budyń waniliowy
1 sztuka Żółtko
Dodatkowo:
200 g Jeżyny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Drożdżówki z serem i jeżynami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • Ciasto właściwe:

  • Składniki na nadzienie serowe:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu — popijając zimne mleko…
Powracając do przepisu — wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Bułeczki wyszły niesamowicie delikatne i mięciutkie. O smaku chyba nie muszę wspominać…

(Visited 23 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami.

3
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy widelca dokładnie rozcieramy ser tak, aby składniki dokładnie się połączyły.

4
Zakończ etap

Czynności końcowe:

W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
Notes
- do bułeczek można użyć świeżych jeżyn. Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed wyrośnięciem bułeczek
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką
następny
Francuskie ślimaki z cukinią
poprzedni
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką
następny
Francuskie ślimaki z cukinią

Dodaj komentarz