0 0
Toskańska zapiekanka z cukinią

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
700 g Ziemniak
2 szt Pomidor malinowy duże
2-3 szt Cukinia
200 g Ser cheddar
Składniki na sos:
400 g Mięso mielone wołowe
400 g Pomidory krojone w puszcze
10 szt Filet anchois w oliwie
1 szt Cebula duża
3 ząbki Czosnek
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
15-20 szt Zielone oliwki
1 łyżka Sos worcestershire
2 gałązki Rozmaryn
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
50 ml Czerwone wino wytrawne
2 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Pieprz
Beszamel:
500 ml Mleko 3,2 %
2 łyżki Tarty parmezan
70 g Masło
60 g Mąka pszenna
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Toskańska zapiekanka z cukinią

Kuchnia:
  • 1 godzina i 40 minut
  • Porcje 6
  • Średni

Składniki

  • Składniki na sos:

  • Beszamel:

Opis

Udostępnij

Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

3
Zakończ etap

Beszamel i czynności końcowe:

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
* użyłam wina chardonnay
Buon appetito!!!

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Czekoladowe ciasto z cukinią
następny
Kryształek
poprzedni
Czekoladowe ciasto z cukinią
następny
Kryształek

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here