0 0
Kryształek

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 szt Jajko
160 g Cukier
100 g Mąka tortowa
35 g Mąka ziemniaczana
szczypta Sól
Składniki na przełożenie:
600 ml Śmietana kremówka 36%
4 paczki Kolorowe galaretki
4 łyżki Cukier puder
2 łyżki Żelatyna w proszku
1/3 szklanki Woda
Składniki na wierzch:
1 paczka Czerwona galaretka
350 ml Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kryształek

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Składniki na przełożenie:

  • Składniki na wierzch:

Opis

Udostępnij

U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 – tych wie o czym mówię. Ciasto zdobyło popularność w tych trudnych czasach gdyż było tanie, a składniki potrzebne do zrobienia ciasta były łatwo dostępne. Kryształek był jednym z tych ciast, które można było zjeść niemalże w każdym domu. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i proste ciasto dobre na każdą okazję.

(Visited 176 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.

2
Zakończ etap

Przełożenie:

Galaretkę, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretki przelewamy do 4 osobnych, płaskich pojemników i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie każdą galaretkę kroimy w większą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żelatynę. Pamiętajmy, że żelatyna nie może być bardzo ciepła, ponieważ zważy śmietanę. Do śmietany dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. Należy to zrobić dość szybko, ponieważ po dodaniu zimnych galaretek śmietana szybko zastyga. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze zastygła.

3
Zakończ etap

Wierzch:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.
Moje rady:
- ciasto można przykryć drugim biszkoptem i udekorować np. cukrem pudrem. Nie należy wtedy ozdabiać ciasta wierzchnią galaretką. Jak dla mnie biszkoptu jest wtedy za dużo, ale to tylko kwestia gustu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Toskańska zapiekanka z cukinią
następny
Batony kokosowe z awokado – bez pieczenia
poprzedni
Toskańska zapiekanka z cukinią
następny
Batony kokosowe z awokado – bez pieczenia

Dodaj komentarz