0 0
Kalafior na sposób węgierski

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 sztuka Kalafior
250 g Pieczarki lub Kurki
250 g Kiełbasa parówkowa
2 sztuki Pomidor
1 sztuka Cebula
1 sztuka Papryka zielona
2 łyżki Masło
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
50 g Ostry ser żółty
1/2 łyżeczki mielona papryka słodka
Sól
Cukier
Pieprz
Ocet winny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kalafior na sposób węgierski

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Nie masz pomysłu ma kolacje dla Twoich bliskich. Wypróbuj nasz przepis na kalafior na sposób węgierski. I przygotuj przepyszną zapiekankę.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umytego kalafiora dzielimy na różyczki (niezbyt drobne) i wrzucamy do lekko osolonej i osłodzonej wody. Gotujemy około 12 - 15 minut. Odcedzamy, gdy kalafior jest jeszcze trochę twardy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim oczyszczone grzyby (8 minut). Wrzucamy poszatkowaną cebulę i paprykę, smażymy jeszcze wszystko przez 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.

W żaroodpornym naczyniu układamy różyczki kalafiora, podsmażone razem z cebulą i papryką grzyby. Rozsypujemy plasterki kiełbasy parówkowej (bez osłonek) i ćwiartki pomidorów. W garnuszku ubijamy widelcem śmietanę, dodając do niej szczyptę soli, sporo zmielonego pieprzu i zmieloną paprykę (słodką lub ostrą, według uznania). Polewamy śmietanowym sosem ułożone w naczyniu składniki zapiekanki, wszystko posypujemy utartym serem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Można jeść ze świeżą bułką lub młodymi ziemniakami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zapiekanka z groszkiem
następny
Botwina
poprzedni
Zapiekanka z groszkiem
następny
Botwina