Składniki
-
Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
30 g Świeże droźdże
-
1 łyżeczka Mąka pszenna
-
3 łyżki Mleko
-
1 łyżeczka Cukier
-
Składniki na ciasto drożdżowe:
-
500 g Mąka pszenna
-
40 g Roztopione masło
-
100 ml Maślanka
-
100 ml Mleko
-
4 łyżki Cukierdrobny
-
1 sztuka Jajko
-
Składniki na nadzienie:
-
2 szklanki Jeżyny
-
1 łyżka Budyń waniliowy
-
Składniki na kruszonkę:
-
80 g Mąka pszenna
-
50 g Masło
-
4 łyżki Cukier
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
Dodatkowo:
-
1 sztuka Jajko
-
50 g Masło
Opis
Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment, w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność … To smaki i zapachy, do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu:Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kruszonki i pozostałe czynności:Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki. |