Składniki
-
8 kromek Bułkanajlepsza ciabatta
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
8 plasterków Wędzona szynka
-
4 sztuki Pomidor
-
1 szuka Papryka czerowna
-
1 sztuka Cebula
-
1 sztuka Cukinia
-
100 g mozzarella
-
garść Natka pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
-
Rozmaryn
Opis
Te pyszne grzanki crostini misti podaje się jako przystawkę, są cienkie, chrupiące i eleganckie. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj cukinię, paprykę i pomidory. Pokrój cukinie w długie paski (jeśli ma gniazda nasienne, wyrzuć), paprykę podziel na połówki, wyrzuć gniazda nasienne. Z cebuli zdejmij łupinę, pokrój w piórka. Nadziej paprykę na widelec o długim trzonku. Ustaw nad palnikiem kuchenki gazowej i obracaj powoli, aż skórka zbrązowieje. Zawiń szczelnie w folię, a gdy wystygnie, zdejmij spieczoną skórkę. Tak przygotowana papryka ma o wiele bardziej intensywny smak i aromat. Zdejmij skórkę z pomidorów, podziel je na ćwiartki. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w piórka. Cukinię pokrój w słupki (nie obieraj ze skórki), połóż na ściereczce i ugniataj przez chwilę, aż wypłynie część wody. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, podsmaż najpierw szybko cebulę (1 minuta), a potem cukinie (2 minuty). Usmażone warzywa od razu układaj na talerzu wyłożonym papierową serwetką, by odsączyć tłuszcz. Połóż kromki bułki na ruszcie (z piekarnika) opiekaj przez 2 minuty w temperaturze 200 stopni. Powinny być złotobrązowe. Każdą grzankę posmaruj cienko masłem. Kładź teraz plasterek surowej wędzonej szynki (lub bekonu, polędwicy sopockiej), przykrywaj warzywami. Oprósz solą, pieprzem, rozmarynem, natką pietruszki. Dekoruj serem pokrojonym w małe plasterki. Zapiekaj na rusztowej siatce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 6 - 8 minut. Podawaj do chłodnego białego wina lub piwa. |