0 0
Grzanki Crostini Misti

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

8 kromek Bułka najlepsza ciabatta
2 łyżki Masło
2 łyżki Oliwa z oliwek
8 plasterków Wędzona szynka
4 sztuki Pomidor
1 szuka Papryka czerowna
1 sztuka Cebula
1 sztuka Cukinia
100 g mozzarella
garść Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Rozmaryn

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Grzanki Crostini Misti

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Te pyszne grzanki crostini misti podaje się jako przystawkę, są cienkie, chrupiące i eleganckie. Polecamy ten przepis.

(Visited 280 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj cukinię, paprykę i pomidory. Pokrój cukinie w długie paski (jeśli ma gniazda nasienne, wyrzuć), paprykę podziel na połówki, wyrzuć gniazda nasienne. Z cebuli zdejmij łupinę, pokrój w piórka. Nadziej paprykę na widelec o długim trzonku. Ustaw nad palnikiem kuchenki gazowej i obracaj powoli, aż skórka zbrązowieje. Zawiń szczelnie w folię, a gdy wystygnie, zdejmij spieczoną skórkę. Tak przygotowana papryka ma o wiele bardziej intensywny smak i aromat.

Zdejmij skórkę z pomidorów, podziel je na ćwiartki. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w piórka. Cukinię pokrój w słupki (nie obieraj ze skórki), połóż na ściereczce i ugniataj przez chwilę, aż wypłynie część wody. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, podsmaż najpierw szybko cebulę (1 minuta), a potem cukinie (2 minuty). Usmażone warzywa od razu układaj na talerzu wyłożonym papierową serwetką, by odsączyć tłuszcz. Połóż kromki bułki na ruszcie (z piekarnika) opiekaj przez 2 minuty w temperaturze 200 stopni. Powinny być złotobrązowe.

Każdą grzankę posmaruj cienko masłem. Kładź teraz plasterek surowej wędzonej szynki (lub bekonu, polędwicy sopockiej), przykrywaj warzywami. Oprósz solą, pieprzem, rozmarynem, natką pietruszki. Dekoruj serem pokrojonym w małe plasterki.

Zapiekaj na rusztowej siatce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 6 - 8 minut. Podawaj do chłodnego białego wina lub piwa.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Placek ziemniaczany z grzybami
następny
Cukinia z piekarnika
poprzedni
Placek ziemniaczany z grzybami
następny
Cukinia z piekarnika