Składniki
-
1 kg Marchew
-
2 łyżki Masło
-
1 łyżka Cukier
-
1 sztuka Pomarańcza
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
Opis
To jedna z potraw z domowej kuchni francuskiej. Przepis łatwy, a sama glazurowana marchew to pyszna przystawka do dań z mięsa i ryb.
(Visited 232 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oskrob marchew i pokrój w plasterki, wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 10 minut. Odcedź. Wyciśnij sok z pomarańczy, zetrzyj trochę skórki. Rozgrzej w rondlu masło, wsyp cukier i wlej sok z pomarańczy. Wrzuć marchewkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Słodki sos powinien się trochę karmelizować. Marchewki trzeba od czasu do czasu przemieszać, by równo pokryły się lśniącym sosem. |