Składniki
-
Składniki na ciasto
-
50 dag Mąka
-
6 dag Margaryna do pieczenia
-
6 dag Cukier
-
3 dag Świeże droźdże
-
1/4 l Mleko 3,2 %
-
1 szt Jajko
-
2 szt Żółtko
-
do smaku Sól
-
Składniki na lukier
-
2 łyżki Cukier puder
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
Dodatkowo do przełożenia
-
20 dag Komfitura truskawkowa
-
kilka szt Rodzynki
-
do posmarowania formy Margaryna
Opis
Pyszne i bardzo urodziwe drożdżowe kaczuszki, idealne na Wielkanoc.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie kaczuszekMąkę przesiać przez sito do miski. Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, części cukru, mleka i niewielkiej ilości mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wyciąć 20 krążków o średnicy 8 cm. Brzegi krążków posmarować roztrzepanym żółtkiem i na 10 krążków nałożyć konfiturę. Nakryć pozostałymi krążkami i przycisnąć brzegi. Z pozostałego ciasta uformować główki i dzioby kaczuszek. Przykleić żółtkiem do większych krążków. Wierzchy kaczuszek posmarować żółtkiem, ułożyć na blaszce i odstawić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni włożyć ciasta i piec około 15 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego zrobić lukier. Gdy kaczuszki się upieką wyjąć z piekarnika i ozdobić robiąc im oczy z lukru i rodzynek. |