0 0
Piernik staropolski

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka pszenna
250 g Miód naturalny
220 g Cukier
250 ml Mleko 3,2 %
125 g Masło
2 sztuki Jajko
2 torebki Przyprawa do piernika
1 i 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
1/3 łyżeczka Sól
Dodatkowo:
50 g Orzechy włoskie
50 g Rodzynki
Powidła śliwkowe

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Piernik staropolski

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne, uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama — z najlepszego przepisu na świecie. Ciasto dojrzewa długo i powoli, jak mawia receptura. Bo z piernikiem jest jak z winem — im starszy, tym lepszy.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję. Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik. Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta. Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.
Moje rady:
- do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć
- surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce
- dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy
- piernik można przełożyć również masą marcepanową

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kokosowy sernik królewski
następny
Sernik Pina colada
poprzedni
Kokosowy sernik królewski
następny
Sernik Pina colada

Dodaj komentarz