Składniki
-
2,5 kg Jabłka
-
400 g Cukier
-
8 tabliczek Biała czekolada
-
2 łyżki Pasta waniliowa
Opis
Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko — bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego poza tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię — wyjadania wprost ze słoiczka.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 1 - 1,5 godziny. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę. |
2
Zakończ etap
|
Ciekawostki:- czas pasteryzacji zależy również od wielkości słoików. Ja nutellę zamykałam w słoikach 300 ml |