Składniki
-
1 główka Młoda kapusta
-
400 g Kiełbasa chorizo
-
1 sztuka Czerwona papryka chilii
-
1 sztuka Cebula
-
150 ml Woda
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
3 łyżeczki Papryka słodka mielona
-
3 łyżki Koperek
-
2 szczypty Cukier
-
Pieprz cayenne
-
Pieprz
-
Oliwa z oliwek
-
Sól
Opis
W sezonie wiosenno-letnim co najmniej raz na dwa tygodnie jadamy klasyczny bigos z młodej kapusty. Od dawna jednak myślałam o połączeniu młodej kapusty z aromatyczną, hiszpańską kiełbasą chorizo. To dość nietypowe połączenie okazało się świetnym daniem, które pokochaliśmy od pierwszego widelca. Dodatek chorizo sprawia, że nasza Polska, młoda kapusta nabiera charakteru, a danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka). |