Składniki
-
Składniki na pulpeciki:
-
300 g Mięso mielone z indyka
-
5 łyżek Mielone płatki owsiane
-
1 szt Jajko
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Składniki na zupę:
-
2.5 l Bulion drobiowy
-
85 g Kasza kuskus
-
4 szt Ziemniakśrednie
-
100 g Marchew Baby Carrot
-
1/2 szt Seler
-
1/2 szt Por
-
1/2 szt Korzeń pietruszki
-
1/2 pęczka Natka pietruszki
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Wieczory są już co raz chłodniejsze, co zachęca nas do jedzenia rozgrzewających zup, które ogrzeją nasz organizm od środka, przywracając komfort nawet w najzimniejsze wieczory. Jedną z takich zup jest tradycyjny, polski krupnik. Ja jednak przygotowałam jego lżejszą i dietetyczną wersję z delikatnymi pulpecikami z indyka i kaszą kuskus. Krupnik w tej wersji na stałe zagościł na naszym stole i często do niego powracam. Jest lekki, cudownie rozgrzewający i pyszny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie pulpecików:Do mięsa mielonego dodajemy jajko, płatki owsiane, pieprz i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy malutkie pulpeciki, takie ”na raz” i układamy na tacy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Warzywa obieramy i myjemy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy selera, pietruszkę, marchew i pora. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy przygotowane wcześniej pulpeciki. Gotujemy około 15 minut i wyjmujemy pulpeciki na talerz. |