Składniki
-
Składniki na spód:
-
300 g Czekoladowe ciastka zbożowe*użyłam ciastek degistive
-
80 g Masło
-
Składniki na piankę kokosową:
-
500 g Grecki jogurt naturalny
-
300 ml Śmietanka kremówka 36%
-
110 g Wiórki kokosowe
-
170 g Cukier puder
-
25 g Zelantyna
-
100 ml Woda
-
kilka kropel Ekstrakt kokosowy
-
Dodatkowo:
-
250 g Truskawki
Opis
Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się coraz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie pianki:Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. |