Składniki
-
5 plastrów Karkówka
-
150 g Pieczarki
-
2 sztuki Cebulaśrednie
-
1 łyżka mielona papryka słodka
-
1 łyżeczka Pieprz cayenne
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
Składniki na sos:
-
200 ml Woda
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
6 łyżek Słodki sos chili
-
1/2 łyżki Sos piri piri
-
Pieprz
-
Sól
Opis
Ostatni dzień listopada skrywa coraz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się idealnym daniem na tą porę roku.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Plastry karkówki nacieramy oliwą połączoną z sosem sojowym. Nacieramy pieprzem cayenne i słodką papryką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sos chili, sos piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. |