Składniki
-
150 g Mąka ziemniaczana
-
50 g Mąka pszenna
-
200 g Masło
-
3 sztuki Żółtko
-
2 sztuki Jajko
-
150 g Cukier
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Składniki na bezę:
-
3 sztuki Jajko
-
175 g Cukier
-
Składniki na krem:
-
100 g Masło
-
2 sztuki Cytryna
-
1 sztuka Jajko
-
2 sztuki Żółtko
-
150 g Cukier
Opis
Polecamy przepis na tartę cytrynową z bezą. Kwaśny smak cytryn podkreśla delikatność piaskowego ciasta, a beza dodaje chrupkości i lekkości deserowi.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Przesiej oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia przez sitko. W misce ucieraj stopione, ale nie gorące masło razem z połową cukru. Ucieraj tak długo aż cukier będzie w masie niewyczuwalny. Wtedy zacznij wbijać kolejno żółtka (pięć) dodając równocześnie po łyżce mąkę. Na koniec wsyp resztę mąki i wymieszaj starannie. Ubij pianę z reszta cukru. Połącz z ciastem. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 - 28 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiecz ciasto na bladozłoty kolor w temperaturze 180 stopni około 25 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Na tarce zetrzyj skórkę z cytryn - wcześniej cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Wyciśnij sok z cytryn. Weź garnek o średnicy nieco mniejszej od miski, w której będziesz ubijać krem. Wlej do niego 1 - 2 szklanki wody, postaw na ogniu. Ubij w misce żółtka z sokiem cytrynowym. Postaw miskę na naczyniu z gotującą się (niezbyt intensywnie) wodą. Dodaj do żółtek pokrojone w kawałki masło, wsyp cukier. Ubijaj masę - powoli, niezbyt energicznie - przez 15 minut. Kiedy zgęstnieje zdejmij z kąpieli wodnej, odstaw na bok. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Na upieczony i wystudzony spód z ciasta piaskowego wlej krem cytrynowy. Postaw tortownicę na dużej blasze duchówkowej (spód należy chronić przez przypaleniem) i wstaw na 25 - 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy krem się ściął. Kiedy ciasto siedzi w piecu, przygotuj bezę. Na garnku z gorącą wodą postaw porcelanową miskę. Wlej do niej białka, wsyp cukier i ubijaj tak długo, aż piana zgęstnieje. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, przełóż pianę do szprycy służącej do dekoracji tortów i ułóż na cieście drobne rozetki z piany. Włącz w piekarniku górne opiekanie. Postaw tartę na najniższym poziomie piekarnika i zapiekaj bezę w temperaturze od 160 do 170 stopni przez 10 minut. Powinna się lekko przyrumienić. |