Składniki
-
Składniki na spód:
-
320 g Ciastka degistive
-
100 g Orzechy ziemneniesolone
-
160 g Masło
-
Składniki na masę serową:
-
500 g Twaróg półtłusty
-
250 g Mascarpone
-
85 g Cukier puder
-
85 g Mleko w proszku
-
200 ml Śmietanka 30%
-
100 g Orzechy ziemneniesolone
-
150 g Cukierki "Biały Michał"
-
70 g Czekolada Biała
-
4 szt Jajkoduże
-
3 łyżki Mąka ziemniaczana
-
Składniki na polewę:
-
3 szt Cukierki "Biały Michał"
-
30 g Orzechy ziemneniesolone
Opis
Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Ten rodzaj deseru jest u nas bardzo lubiany, a największym jego fanem jest moja druga połowa. Sernik zdecydowanie skradł nasze serca – wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo – michałkowym smaku. Jest na pierwszej pozycji listy najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami. |