0 0
Żurek z hiszpańskim akcentem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

260 g Kiełbasa chorizo pikantna
500 ml Żurek
1 litr Lekki bulion
2 szt Bataty duże
1 szt Cebula czerwona
4-5 gałązek Tymianek
2 łyżki Oliwa z oliwek
2 ząbki Czosnek
1 łyżka Oregano
szczypta Mielona papryka chili
szczypta Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Żurek z hiszpańskim akcentem

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Chyba trochę zabłądziliśmy – trudno określić, gdzie w chwili obecnej znajdujemy się. Jedną nogą w gorącej Hiszpanii, a to za sprawą cudownej kiełbasy chorizo i batatów. Drugą nogą zaś w naszym pięknym kraju, gdzie króluje nasz smaczny i niepowtarzalny żur. Bez względu na to, gdzie jesteśmy zapewniam Was, że będzie ciekawie i smacznie. Jeśli macie trochę odwagi i lubicie poeksperymentować w kuchni, spróbujcie koniecznie żurku z hiszpańskim akcentem. Białą kiełbasę zastąpicie oryginalnym hiszpańskim chorizo, ziemniaki – batatami, zwykłą cebulę – czerwoną , a majeranek – oregano. Genialne smaki, które wzajemnie się uzupełniają z pewnością Was zaskoczą.

(Visited 769 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy gałązki tymianku i podsmażone chorizo ( tłuszcz pozostawiamy na patelni). Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek uważając, aby nie przypalić czosnku.
Podsmażone warzywa dajemy do bulionu i gotujmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy bataty i gotujemy 10 minut, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodajemy żur, doprawiamy do smaku papryką, oregano, pieprzem i solą. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy gałązką tymianku.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa chrzanowa
następny
Sernik Biały Michał
poprzedni
Zupa chrzanowa
następny
Sernik Biały Michał

Dodaj komentarz