Składniki
-
260 g Kiełbasa chorizopikantna
-
500 ml Żurek
-
1 litr Lekki bulion
-
2 szt Batatyduże
-
1 szt Cebula czerwona
-
4-5 gałązek Tymianek
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Oregano
-
szczypta Mielona papryka chili
-
szczypta Pieprz
-
Sól
Opis
Chyba trochę zabłądziliśmy – trudno określić, gdzie w chwili obecnej znajdujemy się. Jedną nogą w gorącej Hiszpanii, a to za sprawą cudownej kiełbasy chorizo i batatów. Drugą nogą zaś w naszym pięknym kraju, gdzie króluje nasz smaczny i niepowtarzalny żur. Bez względu na to, gdzie jesteśmy zapewniam Was, że będzie ciekawie i smacznie. Jeśli macie trochę odwagi i lubicie poeksperymentować w kuchni, spróbujcie koniecznie żurku z hiszpańskim akcentem. Białą kiełbasę zastąpicie oryginalnym hiszpańskim chorizo, ziemniaki – batatami, zwykłą cebulę – czerwoną , a majeranek – oregano. Genialne smaki, które wzajemnie się uzupełniają z pewnością Was zaskoczą.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy gałązki tymianku i podsmażone chorizo ( tłuszcz pozostawiamy na patelni). Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek uważając, aby nie przypalić czosnku. |