0 0
Czekoladowe ciasto z wiśniami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
200 g Wydrylowane wiśnie
340 g Mąka pszenna
110 g Cukier
180 ml Mleko 3,2 %
60 ml Olej
100 g Gorzka czekolada
1 szt Jajko
2 łyżki Ciemne kakao
2 łyżeczki Proszek do pieczenia płaskie
2 łyżeczki Cukier waniliowy
Dodatkowo
2 łyżki Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki:

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Wiśnie to owoce hodowane od 2,5 tysiąca lat. Ich popularność nie słabnie. W kuchni wykorzystywane do bardzo wielu deserów, przetworów i potraw. Postawiłam dziś na czekoladowe ciasto z wiśniami, bo jak wiadomo czekolada i kwaskowe wiśnie to duet idealny. Ciasto jest cudowne! Mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawy.

(Visited 543 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, startą czekoladę i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy połowę wiśni i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chrupiące kotleciki curry na patyku
następny
Cukinie faszerowane po meksykańsku
poprzedni
Chrupiące kotleciki curry na patyku
następny
Cukinie faszerowane po meksykańsku

Dodaj komentarz