0 0
Chrupiące kotleciki curry na patyku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
600 g Piersi z kurczaka
1 szt Żółtko
4 ząbki Czosnek
1 szklanka Płatki kukurydziane
2-3 łyżeczki Curry
1/2 łyżeczki Ostra papryka
3-4 łyżki Bulion drobiowy
1-2 łyżki Mielone otręby
2 łyżki Natka pietruszki
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
kilka szt Patyczki do szaszłyków

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chrupiące kotleciki curry na patyku

Kuchnia:
  • Porcje 8
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Taki obiad serwowany na patykach z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – ale i nie tylko. W szczególności docenią go wszyscy dbający o linię, gdyż do przygotowania kotlecików nie używamy ani grama tłuszczu. Po zmniejszeniu porcji z powodzeniem mogą być używane jako przekąska typu finger – food. Cudownie chrupiące i aromatyczne kotleciki będą smakować jeszcze lepiej, jeśli zrobimy do nich zdrowy sos na bazie jogurtu i ulubioną surówkę.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, bulion oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem.
Mięso dzielimy na około 10 porcji. Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt. Otaczamy w płatkach kukurydzianych, wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy 15-20 minut. Gorące podajemy z frytkami, ulubionym sosem i surówką.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kremowa zupa z tortellini i groszkiem
następny
Czekoladowe ciasto z wiśniami
poprzedni
Kremowa zupa z tortellini i groszkiem
następny
Czekoladowe ciasto z wiśniami

Dodaj komentarz