0 0
Krem z ziemniaków

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
4 szt Ziemiaki duże
1 szt Por duży
1 szt Cebula średnia
1 szt Marchew
1 główka Czosnek
1 litr Bulion warzywny można użyć bulionu drobiowego
1 płaska łyżeczka Gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki Mielony kmin rzymski
2 łyżki Masło
1 łyżka Oliwa z oliwek
Biały pieprz
Pieprz kolorowy
Sól
Dodatkowo:
Oliwa truflowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z ziemniaków

Kuchnia:
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ”Okrasa łamie przepisy”. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.

(Visited 624 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym
następny
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym
poprzedni
Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym
następny
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz