Składniki
-
Składniki na ciasto kruche:
-
200 g Mąka pszenna
-
85 g Masłozimne
-
50 ml Zimna woda
-
Sól
-
Składniki na farsz:
-
250 g Biała kiełbasacienka
-
200 ml Śmietanka 18 %
-
2 szt Jajko
-
2 szt Cebula czerwona
-
30 g Ser pleśniowy Blue
-
Gałka muszkatołowa
-
1 łyżeczka Cukier brązowy
-
2-3 łyżki Krem balsamiczny
-
1 łyżka Masło
-
2 ziarenka Ziele angielskie
-
1 szt Liść laurowy
-
pęczek Szczypiorek
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
1/2 pęczka Szczypiorek
Opis
Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut. |