0 0
Sernik na zimno na jogurtach greckich

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 g Truskawki
500 g Jogurt typu greckiego
200 ml Śmietana kremówka 36%
4 łyżki Cukier puder
6 łyżeczek Żelatyna w proszku płaskich
85 ml Woda
Składniki na wierzch:
200 ml Jogurt typu greckiego
200 g Serek Philadelphia
3 łyżki Cukier puder
1,5 łyżeczki Żelatyna w proszku
60 ml Woda
Dodatkowo:
100 g Biszkopty okręgłe

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sernik na zimno na jogurtach greckich

Kuchnia:
  • 30 minut
  • Porcje 16
  • Średni

Składniki

  • Składniki na wierzch:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie! Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie. Ciasto idealne na letnie upały i zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznego sernika na zimno na bazie sera.

(Visited 187 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.

2
Zakończ etap

Przygotowanie wierzchu:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.
Notes
- użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm
- truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami
- nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Fasolka po bretońsku
następny
Galaretka z warzywami
poprzedni
Fasolka po bretońsku
następny
Galaretka z warzywami

Dodaj komentarz