Składniki
-
425 g Mąka
-
65 g Ciemne kakao
-
220 g Cukier
-
200 g Masło
-
230 ml Śmietanka 18 %
-
3 szt Jajko
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
-
2 łyżeczki Czerwona papryka chilii
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Składniki na polewę czekoladową:
-
60 g Czekolada gorzka
-
4 łyżki Śmietanka 30%
-
1 łyżka Masło
Opis
Słodka czekolada i pikantne papryczki chili – jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa z delikatnie wyczuwalnym akcentem papryczki chili. Koniecznie spróbujcie. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. z Wędrówki po kuchni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon, kawę i chili. Masło ubijamy z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50-60 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę. Moje rady: |