Składniki
-
200 g Maksuchy
-
100 g Cukier
-
60 ml Mleko 3,2 %
-
3 szt Jajko
-
1 łyżka Mąka ziemniaczana
-
1 łyżka Tarta bułka
-
1/4 łyżeczki Soda oczyszczona
-
szczypta Sól
-
Dekoracja:
-
400 g Masa kajmakowa
-
50 g Czekolada gorzka
Opis
Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi ozdobami. To proste, słodkie ciasta o przeróżnych smakach i ciekawych dekoracjach. W tym roku przygotowałam mazurek na kruchym, makowym cieście ze słodką masą kajmakową. Fantazyjna dekoracja sprawia, że mazurek wygląda jak deska.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta. |