0 0
Wykwintny MAZUREK czekoladowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

300 g Mąka
200 g Masło
200 g Cukier puder
100 g Migdały
1 szt Jajko
2 szt Żółtko
2 szt Goździk
szczypta Cynamon
25 ml Rum
Dodatkowo:
2 tabliczki Gorzka czekolada
1 szłoik Gęsta marmolada morelowa
50 g Płatki migdałowe
50 ml Brandy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Wykwintny MAZUREK czekoladowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Przepis na tradycyjny ale Wykwintny MAZUREK czekoladowy. Jedyne takie ciasto na Wielkanocny stół. Musisz spróbować. Polecamy

(Visited 273 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj utarte na jarzynowej tarce masło i posiekaj nożem. Wsyp zmielone (razem z łupiną) migdały, wpij jajko i dwa żółtka, dodaj cukier, rum, zmielone goździki i cynamon. Wymieszaj wszystko starannie widelcem, a potem zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, zawiń w wilgotną ściereczkę i wstaw na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1.5 cm (od razu na pergaminie) i przełóż na blachę ( razem z pergaminem). Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.

Rozgrzej w rondelku marmoladę morelową. Zdejmij z ognia i wymieszaj z alkoholem i płatkami migdałowymi. Rozsmaruj na wystudzonym kruchym spodzie.

Pokrusz czekoladę włóż do miseczki. Ustaw naczynie z czekoladą na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco wystygnie rozsmaruj ją na Mazurku a potem dekoruj migdałami, skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Migdałowy sernik
następny
Muślinowa Baba
poprzedni
Migdałowy sernik
następny
Muślinowa Baba
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here