0 0
Pieczeń wieprzowa faszerowana marchewką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Wieprzowina
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżeczka Ocet winny
4 ziarenka Ziele angielskie
1 sztuki Goździk
1 łyżka Miód
1 sztuka Jabłko
3 ząbki Czosnek
2 sztuki Marchew
1 łyżeczka Kminek
1 łyżeczka Majeranek
Liść laurowy
do smaku Sól
do smaku Pieprz
do smażenia Olej
1 filiżanka Śmietanka 30%

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pieczeń wieprzowa faszerowana marchewką

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Pokrojona pieczeń wieprzowa faszerowana marchewką jest niesamowicie zabawna dzięki swoim piegom. Przepis jest idealny na uroczysty obiad.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ziele angielski, listek laurowy, goździki i pieprz miażdżymy i ucieramy z octem, cytryną i miodem. W niewielkiej ilości marynaty trzymamy mięso przez całą noc - w chłodzie. Następnego dnia przebijamy wzdłuż nożem, a w otwory wkładamy pociętą w długie słupki marchewkę. Robimy jeszcze kilka nakłuć o szpikujemy czosnkiem. Otaczamy w mielonej papryce, kminku i majeranku. Obsmażamy ze wszystkich stron w rondlu, kładziemy na wierzch łyżkę masła, a na dno wlewamy pół filiżanki wody i dusimy pieczeń na średnim ogniu. Pod koniec duszenia posypujemy solą i dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Gdy jabłko rozgotuję się wyjmujemy pieczeń, a ciemny sos przecieramy przez sitko. Dolewamy do niego wody - nie za dużo, przyprawiamy pieprzem i ucieramy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Podgrzewamy i rozrzedzamy śmietanką, już nie gotujemy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka śródziemnomorska
następny
Tost z mielonym mięsem wołowym
poprzedni
Sałatka śródziemnomorska
następny
Tost z mielonym mięsem wołowym