0 0
Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Anetę P. Wyjątkowo smaczne i ciekawe danie. Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną. Musisz wypróbować.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy kapustę kiszoną, jeśli jest za kwaśna można ją wcześniej wymoczyć ale nie trzeba. Dodajemy pokrojone i wcześniej sparzone grzybki, oraz 2 - 3 suszone śliwki. Przyprawiamy 1/2 płaskiej łyżeczki kminku, majeranku, oregano, kolendry i cukrem. Dodajemy dwa, lub trzy liście laurowe, sporo pieprzu. Kapustę z wszystkimi dodatkami smażymy na dużym ogniu przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i dalej smażymy około 10 minut. Dodajemy mielone mięso i posiekaną natkę pietruszki. Odsmażamy i dodajemy kilka łyżeczek sosu sojowego. Jeśli farsz jest zbyt suchy to podlewamy przegotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i odrobinę mleka, tłuczemy na gładko. Dodajemy dwie garści utartego twardego, żółtego sera, roztrzepane żółtko i szczyptę gałki muszkatołowej.

Do żaroodpornego naczynie wkładamy farsz kapuściany i na to układamy ziemniaki. Ziemniaki nakłuwamy dokładnie widelcem. Wszystko posypujemy resztą utartego sera i mieloną paprykę by uzyskać doskonały piękny kolor. Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 30 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym
następny
Naleśniki z brokułami i suszonymi pomidorami
poprzedni
Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym
następny
Naleśniki z brokułami i suszonymi pomidorami