0 0
Deser truskawkowo – rabarbarowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na mus owocowy:
200 g Rabarbar
200 g Truskawki
2 łyżki Dżem truskawkowy
100 ml Woda
6 łyżek Cukier
3 łyżki Żelatyna w proszku
1 łyżeczka Sok z cytryny
Składniki na jogurt:
500 g Jogurt typu greckiego
4 łyżki Miód płynny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Deser truskawkowo – rabarbarowy

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na mus owocowy:

  • Składniki na jogurt:

Opis

Udostępnij

Wiosna to sezon na wspaniałe warzywa i owoce. Szparagi zawitały do mojej kuchni już jakiś czas temu, teraz nadeszła pora na rabarbar i truskawki. Rabarbar trzeba lubić – nie wszystkim smakuje. W tym zestawie jednak warto go spróbować. Intensywny smak rabarbaru łagodzi słodycz truskawek i delikatny jogurt naturalny. A wszystko to w postaci lekkiego i owocowego musu.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie musu owocowego:

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.

2
Zakończ etap

Przygotowanie jogurtu:

Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
- do deseru najlepiej użyć tylko czerwonej części rabarbaru

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini
następny
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
poprzedni
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini
następny
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz