Składniki
-
Składniki na mus owocowy:
-
200 g Rabarbar
-
200 g Truskawki
-
2 łyżki Dżem truskawkowy
-
100 ml Woda
-
6 łyżek Cukier
-
3 łyżki Żelatyna w proszku
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
Składniki na jogurt:
-
500 g Jogurt typu greckiego
-
4 łyżki Miódpłynny
Opis
Wiosna to sezon na wspaniałe warzywa i owoce. Szparagi zawitały do mojej kuchni już jakiś czas temu, teraz nadeszła pora na rabarbar i truskawki. Rabarbar trzeba lubić – nie wszystkim smakuje. W tym zestawie jednak warto go spróbować. Intensywny smak rabarbaru łagodzi słodycz truskawek i delikatny jogurt naturalny. A wszystko to w postaci lekkiego i owocowego musu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie musu owocowego:Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie jogurtu:Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. |