0 0
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn:
2 łyżki Mąka
3 łyżki Mleko 3,2 %
25 g Świeże droźdże
1 łyżeczka Cukier
Składniki na ciasto właściwe:
450 g Mąka pszenna
225 ml Mleko 3,2 %
70 g Masło
80 g Cukier
1 szt Jajko
Składniki na nadzienie:
300 g Rabarbar
75 g Cukier
50 ml Woda
2 łyżki Galaretka truskawkowa
Składniki na kruszonkę:
80 g Mąka pszenna
50 g Masło
4 łyżki Cukier
Dodatkowo:
1 szt Jajko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zaczyn:

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Składniki na nadzienie:

  • Składniki na kruszonkę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar – pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy – długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była podwórkowa przekąska, bo z rabarbaru mama robiła również kompot i różne wypieki. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując je w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.

 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.

3
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4
Zakończ etap

Przygotowanie kruszonki:

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Deser truskawkowo – rabarbarowy
następny
Krupnik z kaszą kuskus
poprzedni
Deser truskawkowo – rabarbarowy
następny
Krupnik z kaszą kuskus

Dodaj komentarz