0 0
Faszerowane bakłażany

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 sztuki Bakłażan średni
2 sztuki Cebula
2 sztuki Pomidor
1 sztuka Papryka czerowna
2-3 ząbki Czosnek
50 g Tarty ser żółty
1 łyżeczka Tymianek
1 łyżeczka Bazylia
2 sztuki Jajko
2 łyżki Płatki migdałowe
3 łyżki Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Faszerowane bakłażany

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Proste składniki i wspaniały efekt, to popisowe danie w kuchni wegetariańskiej. Faszerowany bakłażan, polecamy ten przepis,

(Visited 35 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj dokładnie bakłażany, odetnij zielone końce i przetnij wzdłuż na pół. Posyp miąższ obficie solą (1 łyżeczka) i ułóż bakłażany na talerzu. Odstaw na 20 minut. Ponieważ bakłażany zawierają 90 % wody, solenie powoduje wyciekanie gorzkawego soku.

Przygotuj w tym czasie farsz. posiekaj drobno cebulę, paprykę (zdejmij z niej skórkę ostrym nożykiem, jest niestrawna) i czosnek. Obierz ze skóry pomidory, pokrój w kostkę.

Papierowym ręcznikiem osusz bakłażany z gorzkiego soku i wyjmij łyżeczką o ostrym brzegu część miąższu.

Posiekaj miąższ bakłażanów i wymieszaj z warzywami. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż składniki nadzienia na średnim ogniu stale mieszając. Po 3 - 4 minutach przypraw ziołami, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ubitymi widelcem jajkami, utartym serem i migdałami (dodają wspaniałej chrupkości nadzieniu - jeśli nie masz migdałów, wsyp posiekane orzechy laskowe, lub włoskie).

Posyp szczyptą soli i pieprzu wydrążone bakłażany, napełnij farszem. Rozlej na dnie brytfanny 2 łyżki oliwy. Ułóż bakłażany i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Faszerowana ŁATA CIELĘCA
następny
Zupa z porów
poprzedni
Faszerowana ŁATA CIELĘCA
następny
Zupa z porów