Składniki
-
2 sztuki Bakłażanśredni
-
2 sztuki Cebula
-
2 sztuki Pomidor
-
1 sztuka Papryka czerowna
-
2-3 ząbki Czosnek
-
50 g Tarty ser żółty
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Bazylia
-
2 sztuki Jajko
-
2 łyżki Płatki migdałowe
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
Opis
Proste składniki i wspaniały efekt, to popisowe danie w kuchni wegetariańskiej. Faszerowany bakłażan, polecamy ten przepis,
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj dokładnie bakłażany, odetnij zielone końce i przetnij wzdłuż na pół. Posyp miąższ obficie solą (1 łyżeczka) i ułóż bakłażany na talerzu. Odstaw na 20 minut. Ponieważ bakłażany zawierają 90 % wody, solenie powoduje wyciekanie gorzkawego soku. Przygotuj w tym czasie farsz. posiekaj drobno cebulę, paprykę (zdejmij z niej skórkę ostrym nożykiem, jest niestrawna) i czosnek. Obierz ze skóry pomidory, pokrój w kostkę. Papierowym ręcznikiem osusz bakłażany z gorzkiego soku i wyjmij łyżeczką o ostrym brzegu część miąższu. Posiekaj miąższ bakłażanów i wymieszaj z warzywami. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż składniki nadzienia na średnim ogniu stale mieszając. Po 3 - 4 minutach przypraw ziołami, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ubitymi widelcem jajkami, utartym serem i migdałami (dodają wspaniałej chrupkości nadzieniu - jeśli nie masz migdałów, wsyp posiekane orzechy laskowe, lub włoskie). Posyp szczyptą soli i pieprzu wydrążone bakłażany, napełnij farszem. Rozlej na dnie brytfanny 2 łyżki oliwy. Ułóż bakłażany i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni. |