Składniki
-
150 g Mięso mielone wieprzowe
-
100 g Wędzony boczek
-
1 puszka Czerwona fasola
-
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
-
3 sztuki Pomidor
-
1 sztuka Czerwona papryka
-
1 sztuka Marchew
-
1 sztuka Por
-
1 sztuki Ziemniak
-
2 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Cebula
-
2 litry Bulion wołowy
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Rozmaryn
-
2 sztuki Liść laurowy
-
do smaku Pieprzświeżo zmielony
-
garść Natka pietruszki
-
2 łyżki Tarty ser żółty
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
Opis
Minestrone z ziemniakami to włoska wiejska zupa jarzynowa ze wszystkiego co pojawia się w sezonie na targu warzywnym. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć pokrojony w paseczki boczek. Smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj zmielone mięso, smaż przez 5 minut ciągle mieszając. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, marchewkę, pora, paprykę, pomidora (obrane ze skórki). Przykryj garnek, duś wszystko przez 5 minut. W tym czasie zagotuj 1.5 litra wody razem z kostkami bulionu, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Wlej do rondla z warzywami i mięsem. Wrzuć pokrojone w cienkie plastry ziemniaki i wszystkie przyprawy. Gotuj zupę na małym ogniu przez 20 minut. Otwórz puszki z fasolą i kukurydzą (to co zostanie możesz zużyć do sałatki na kolację). Odcedź, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp świeżo posiekaną pietruszką i startym serem. Dobrym dodatkiem jest bardzo świeży chleb. |