0 1
Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1/2 kg Botwinka z całymi burakami
2 litry Bulion warzywny
200 ml Śmietanka 18 %
2 sztuki Zielony ogórek długi
2 łyżki Sok z cytryny
1 litr Kefir naturalny
4 łyżki Koperek posiekany
4 łyżki Szczypiorek posiekany
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
1 paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Ilonę N. Kiedy w pełni sezon na botwinę nie może w upalne dni zabraknąć zupy o nazwie Chłodnik Litewski. Nasz jednak jest z wkładką – chrupiącym akcentem. Wypróbuj.

(Visited 300 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki
następny
Beszamel – Béchamel
poprzedni
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki
następny
Beszamel – Béchamel