Składniki
-
600 ml Mleko 3,2 %
-
50 g Masło
-
50 g Mąka pszenna
-
do smaku Gałka muszkatołowaświeżo otarta
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel − wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede wszystkim w kuchni włoskiej, gdzie wiele potraw nie może się obejść bez jego udziału. Jest to nieodłączny składnik lasagne, zapiekanek, mięs i ryb. Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu veoluté, nantua czy sosu mornay. Powstaje z kilku prostych składników, jednak wielu z nas sprawia nie mały kłopot. Dlatego dziś podam Wam kilka ważnych wskazówek, jak przygotować dobry beszamel.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. |