0 0
Ciasto czekoladowo – orzechowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

100 g Masło
150 g Cukier
4 sztuki Jajko
125 ml Śmietanka 30%
100 g Czekolada gorzka
100 g Wiórki z czekolady deserowej
50 g Orzechy laskowe mielone
80 g Tarta bułka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
50 ml Rum
szczypta Sól
Składniki na polewę:
160 g Czekolada gorzka
4 łyżki Woda
40 g Masło
4 łyżki Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto czekoladowo – orzechowe

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na polewę:

Opis

Udostępnij

Zjadane do ostatniej okruszki przez gości. Ciasto czekoladowo — orzechowe, wyśmienity deser dla Twoich gości. Polecamy ten przepis.

(Visited 241 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Formę wyłożyć dokładnie folią do pieczenia.

Roztopić masło w rondlu, Cukier, cztery jajka, śmietanę, roztopioną i wystudzoną czekoladę i wiórki czekoladowe dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do masy orzechy i bułkę tartą. Całość pokropić rumem (po to aby cisto było bardziej pulchne). Dość gęstą masę ciasta rozrzedzić roztopionym masłem. Ubić na bardzo sztywno białka z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać ostrożnie z przygotowaną masą. Teraz włożyć całość do formy i piec przez 45 - 50 minut (sprawdzać patyczkiem!) na najniższym poziomie piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie wyjąć z formy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Aby zrobić polewę, należy roztopić czekoladę z wodą. Dodać masło, cukier puder i dokładnie wymieszać. Natychmiast smarować ciasto grzbietem noża albo pędzelkiem i pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

Tuż przed podaniem można posmarować ciasto bitą śmietaną. Do kremowej śmietanki trzeba dodać trochę cukru i szczyptę kakao. Potem posypać tartą czekoladą.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sorbet cytrynowy
następny
Pieczone cebule
poprzedni
Sorbet cytrynowy
następny
Pieczone cebule