0 0
Sorbet cytrynowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

250 ml Woda
160 g Cukier
200 ml Sok z cytryny
50 ml Białe wino
z 1 jajka Białko
garść Listki świeżej bazylii

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sorbet cytrynowy

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo dietetyczny, ale odświeżający i wyjątkowo smaczny. Sorbet cytrynowy, idealny na damskie spotkanie w upalne dni. Musisz wypróbować ten przepis.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Syrop wlać do naczynia porcelanowego lub plastikowego i dodać sok cytrynowy, wino, drobno posiekaną bazylię. Wymieszać starannie. Masę wstawić na godzinę do zamrażalnika (ale co kwadrans wyjmować na chwilę i mieszać trzepaczką rózgową, by sorbet stał się puszysty. Następnie ubić na sztywną pianę białko i za pomocą trzepaczki wymieszać ostrożnie z zamrożoną masą. Pozostawić w lodówce na cztery godziny. Przez ten czas mniej więcej co godzinę ubijać trzepaczką, aby nie tworzyły się duże kryształy lodu i aby powstał równomiernie zamrożony sorbet. Lekko odtajały sorbet cytrynowy nałożyć do szklanych pucharków i natychmiast podawać.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
LINGUINE z cytrynowym sosem
następny
Ciasto czekoladowo – orzechowe
poprzedni
LINGUINE z cytrynowym sosem
następny
Ciasto czekoladowo – orzechowe