Składniki
-
Składniki
-
3 litry Bulion warzywnymożna zastąpić bulionem drobiowym
-
4 szt Burak
-
6 szt Ziemniak
-
1 szt Marchew
-
1 szt Pietruszka
-
1/2 szt Por
-
1/4 szt Korzeń selera
-
3 łyżki Śmietana zakwaszana
-
1 pęczek Koperek
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Zupa buraczana to jedna z najsmaczniejszych zup. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. A co najważniejsze bardzo zdrowa.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupyTrzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |