0 0
Zupa buraczana

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
3 litry Bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
4 szt Burak
6 szt Ziemniak
1 szt Marchew
1 szt Pietruszka
1/2 szt Por
1/4 szt Korzeń selera
3 łyżki Śmietana zakwaszana
1 pęczek Koperek
3 łyżki Sok z cytryny
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa buraczana

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Zupa buraczana to jedna z najsmaczniejszych zup. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. A co najważniejsze bardzo zdrowa.

(Visited 4 558 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy

Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
* można zastąpić bulionem drobiowym
** można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżkami octu
Moje rady:
- buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
- jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
- przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
- barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Koszyczek wielkanocny z babeczkami
następny
Karp po polsku w szarym sosie
poprzedni
Koszyczek wielkanocny z babeczkami
następny
Karp po polsku w szarym sosie

Dodaj komentarz