0 0
Sałatka farmerska

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
1 kg Ziemniaki baby potatoes
200 g Kabanos
250 g Zielony groszek mrożony
2 szt Cebula czerwona średnie
4 szt Jajko
1 pęczek Rzodkiewki
1 pęczek Szczypiorek
1 pęczek Koperek
Składniki na sos:
150 g Majonez
4-5 łyżek Gęsty jogurt naturalny
1 łyżeczka Musztarda użyłam Kieleckiej
1/2 łyżeczki Biały pieprz
1/2 łyżeczki Pieprz kolorowy
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sałatka farmerska

Kuchnia:
  • 45
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Sałatki to temat rzeka. Każdy z nas lubi inne – tradycyjne, eksperymentalne czy egzotyczne, z mięsem czy rybą . Można by tak długo i bez końca. Nie będę ukrywać, ale ja uwielbiam je wszystkie. W szczególności mam słabość do tych małych, uroczych ziemniaczków, które świetnie sprawdzają się w sałatkach. Pięknie się prezentują i co najważniejsze nie wymagają obierania. Sałatka farmerska to świetna propozycja na przyjęcie w ogrodzie, lunch czy po prostu smaczną kolację. Przyznacie sami, że pięknie się prezentuje i zapewniam, że również dobrze smakuje.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, można pozostawić je w łupinkach.
Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
Przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę przed podajemy w temperaturze pokojowej.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka Snickers
następny
Omlet Fritatta z serem wędzonym
poprzedni
Babka Snickers
następny
Omlet Fritatta z serem wędzonym

Dodaj komentarz