0 0
Babka Snickers

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
375 g Mąka pszenna
400 g Masa kajmakowa
185 ml Mleko
185 g Cukier brązowy
5 szt Jajko
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżka Rum
szczypta Sól
Składniki na polewę:
100 g Gorzka czekolada
3 łyżki Śmietanka 30%
Dodatkowo:
50 g Orzechy ziemne niesolone
3 łyżki Tarta bułka
100 g Masa kajmakowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka Snickers

Kuchnia:
  • Porcje 12
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na polewę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie – jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Włoski SERNIK czekoladowy
następny
Sałatka farmerska
poprzedni
Włoski SERNIK czekoladowy
następny
Sałatka farmerska

Dodaj komentarz