Składniki
-
375 g Mąka pszenna
-
400 g Masa kajmakowa
-
185 ml Mleko
-
185 g Cukier brązowy
-
5 szt Jajko
-
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1 łyżka Rum
-
szczypta Sól
-
Składniki na polewę:
-
100 g Gorzka czekolada
-
3 łyżki Śmietanka 30%
-
Dodatkowo:
-
50 g Orzechy ziemneniesolone
-
3 łyżki Tarta bułka
-
100 g Masa kajmakowa
Opis
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie – jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. |