0 0
Migdałowy sernik

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
3 szt Jajko
2 łyżki Mąka pszenna
1 łyżka Mąka ziemniaczana
3 łyżki Cukier
1 paczka Cukier waniliowy
Dodatkowo:
100 g Migdały
50 ml Brandy
4 łyżki Dżem pomarańczowy
Składniki na masę serową:
500 g Tłusty twaróg
100 g Masło
200 g Cukier puder
2 łyżki Mąka ziemniaczana
1/3 szklanki Śmietana 12%
50 g Rodzynki jasne
3 łyżki Skórka pomarańczowa
4 szt Żółtko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Migdałowy sernik

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

  • Składniki na masę serową:

Opis

Udostępnij

Wyśmienity migdałowy sernik z staropolskiego przepisu. Koniecznie musisz go upiec.

(Visited 391 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ubij 3 białka ze szczypta soli. Wsyp cukier i ubijaj tak długo, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wbij teraz 3 żółtka, ubijaj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.

Przetrzyj twaróg przez sito, lub przepuść przez maszynkę do mięsa. W płaskim rondlu roztop masło, wsyp cukier, włóż przetarty ser i wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wbij żółtka, ubijaj teraz masę trzepaczką rózgową i podgrzewaj na małym ogniu. Jeśli lubisz wsyp rodzynki i smażoną skórkę pomarańczową, wymieszaj starannie. W sumie gotowanie sera z dodatkami trwa około 15 minut. Gęstą masę odstaw w chłodne miejsce.

Upieczony i wystudzony biszkopt ułóż na paterze. Wysmaruj dżemem pomarańczowym wymieszanym z brandy lub likierem pomarańczowym. Warstwa gęstego dżemu ma pokryć pory ciasta i zapobiec wsiąkaniu masy serowej w ciasto. Teraz rozsmaruj grubą warstwę sera.

Zalej migdały gorącą wodą, odstaw na 5 minut, a potem zdejmij z nich łupinę. Utrzyj na jarzynowej tarce cienkie płatki migdałowe, bądź kup gotowe już posiekane. Ustaw na ogniu idealnie czysta i suchą patelnię, wsyp płatki i podpiekaj jej kilka minut. Lekko przyrumienione rozsyp na serniku.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort serowo – pomarańczowy
następny
Wykwintny MAZUREK czekoladowy
poprzedni
Tort serowo – pomarańczowy
następny
Wykwintny MAZUREK czekoladowy