0 0
Krokiety z mięsem i kapustą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na naleśniki:
500 ml Mleko
100 ml Woda gazowana
250 g Mąka pszenna
1 szt Jajko całe
szczypta Sól
Składniki na farsz:
1 kg Gotowane mięso z rosołu
800 g Kapusta kiszona
2-3 łyżki Oliwa z oliwek
2 szt Cebula średnia
do smaku Pieprz ziołowy
do smaku Pieprz
do smaku Gałka muszkatołowa
do smaku Sól
Składniki do panierki:
2 szt Jajko
150 g Tarta bułka
Dodatkowo:
do smażenia Olej

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Krokiety z mięsem i kapustą

Kuchnia:
  • 1 godzina i 20 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na naleśniki:

  • Składniki na farsz:

  • Składniki do panierki:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Klasyka kuchni polskiej – niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie – mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie naleśników:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

2
Zakończ etap

Przygotowanie farszu:

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
Notes
* u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego
- w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Staroangielski paj jabłkowy
następny
Toskański dżem z marchewki
poprzedni
Staroangielski paj jabłkowy
następny
Toskański dżem z marchewki

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here