0 0
Toskański dżem z marchewki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Marchew waga po obraniu
600 g Cukier
3 szt Cytryna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Toskański dżem z marchewki

Kuchnia:
  • 1 godzina i 35 minut
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest. Niesamowicie prosty w przygotowaniu, smaczny, no i ten kolor – zimową porą zapewne Was rozgrzeje.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą tak, aby marchew była przykryta i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy, zachowując 150 ml wody. Marchewkę przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wodę z gotowania i miksujemy blenderem. Ja osobiście bardzo lubię niewielkie kawałeczki w dżemie, więc nie miksuję całkiem na gładki mus.
Marchew zasypujemy cukrem. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a z trzeciej ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Sok i skórkę cytrynową dodajemy do marchewki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 7-8 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krokiety z mięsem i kapustą
następny
Ciasto ze śliwkami i bezą
poprzedni
Krokiety z mięsem i kapustą
następny
Ciasto ze śliwkami i bezą

Dodaj komentarz