Składniki
-
2 szt Burak
-
500 ml Śmietanka 18 %
-
4-6 szt Jajko
-
2 łyżki Żelatyna w proszku
-
1/3 szklanki Gorąca woda
-
Pieprz
-
Sól
Opis
Terrina z buraków to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie nada się również na Wielkanocny stół. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgorzatę H. z bloga Wędrówki po kuchni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Buraki gotujemy w skórce około 20-30 minut. Studzimy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Wlewamy do rondelka i mieszamy ze śmietanką. Stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy i doprowadzamy masę do gorącej temperatury, ale nie może się zagotować. Dodajemy buraczki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło. W tym czasie obieramy jajka. Masę nalewamy do 2/3 wysokości pojemniczków, wkładamy obrane jajko i dopełniamy masą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała, Podajemy z chrzanem. |