0 0
Jabłecznik

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
20 dag Mąka
13 dag Cukier puder
13 dag Margaryna do pieczenia
2 szt Jajko
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżki Cukier
1 łyżka Skórka pomarańczowa
5 dag Rodzynki
75 dag Jabłka
do posmarowania formy Margaryna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Jabłecznik

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Ciasto które można podawać na ciepło, ale i na zimo. Kto go nie lubi…

(Visited 585 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko na stolnicę. Dodaj margarynę, cukier puder i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie chłodnymi rękami szybko wyrobić ciasto. Zawinąć jej w folię i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie niadzienia

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i udusić w rondlu z odrobiną wody, aż będą miękkie. Dodać oczyszczone i umyte rodzynki i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

Formę do pieczenia posmarować margaryną i wylepić ciastem. Uciec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na jasnozłoty kolor.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru. Na cieście ułożyć warstwę jabłek i przykryć je pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i trzymać w nim, aż piana lekko się przyrumieni.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka orzechowo – rumowa
następny
Babka Wielkanocna Sakramentka
poprzedni
Babka orzechowo – rumowa
następny
Babka Wielkanocna Sakramentka

Dodaj komentarz