0 0
Risotto z jabłkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

300 g Ryż
3 szt Jabłka
1 szt Cebula
1 kostka Bulion wołowy
1 szklanka Sok jabłkowy
szczypta Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka Tymianek
2 łyżki Olej
1 łyżka Masło
Sól
Pieprz
Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Risotto z jabłkami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Najbardziej sławne danie. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Risotto jabłkowe, na pewno przypadnie do gustu Twoim bliskim. Wypróbuj.

(Visited 1 305 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Zagotuj w rondelku 2 szklanki wody. Dodaj kostkę bulionu, wlej sok jabłkowy, wsyp tymianek. Trzymaj na maleńkim ogniu. W rondelku o grubym dnie rozgrzej olej i masło. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podzielone na cząstki jedno jabłko. Smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsyp suchy ryż, smaż tak długo aż wchłonie cały tłuszcz - ciągle mieszając, mieszanie to najważniejsza czynność przy gotowaniu risotto. Teraz wlej szklankę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu - bez przykrycia, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewaj następną porcję. Po 15 minutach ryż będzie niemal miękki. Wrzuć do niego pokrojone w kostkę jabłka. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem (szczodrze), gałką muszkatołową, jeśli trzeba wsyp nieco soli. Przykryj rondel na 4 - 5 minut. Risotto powinno być już gotowe. Czyli ryż miękki, a jabłka przyjemnie chrupiące.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Szybki i dobry jabłecznik
następny
Strudel Jabłkowy
poprzedni
Szybki i dobry jabłecznik
następny
Strudel Jabłkowy