Składniki
-
1 litr Bulion drobiowy
-
1/2 kg Szparagi
-
60 g Masło
-
40 g Mąka
-
2 sztuki Żółtko
-
150 g Śmietanka 30%
-
Sól
-
Cukier
-
Biały pieprz
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
garść Natka pietruszki
-
do smaku Sok z cytryny
Opis
Przepyszna i delikatna zupa szparagowa. Podawana z maleńkimi grzankami to idealne danie na przystawkę. Wykorzystaj ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj pędy szparagów, odetnij ściemniałe końce i pokrój na trzy centymetrowe kawałki. Zagotuj 1/2 litra wody, wsyp po pół łyżeczki soli i cukru. Dodaj łyżkę masła i włóż szparagi. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. W rondelku rozgrzej resztę masła, wsyp mąkę i smaż przez 2 minuty, na małym ogniu (zasmażka ma pozostać biała). Wlej szklankę bulionu, łyżkę soku cytrynowego. Przypraw gałką muszkatołową i zagotuj. Wlej do garnka wywar ze szparagów i bulion. Dodaj zasmażkę, wymieszaj starannie trzepaczką rózgową i gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut. Przypraw, jeśli trzeba solą i cukrem. Wsyp pieprz i włóż szparagi. W garnuszku ubij śmietankę z żółtkami. Wlej do zupy, podgrzewaj, ale już nie gotuj. Podawaj w bulionówkach, posypanych natką pietruszki z małymi grzankami. |