0 0
Pierniczki czekoladowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

510 g Mąka tortowa
180 g Masło
160 g Cukier puder
60 g Czekolada gorzka
65 g Ciemne kakao
270 g Miód * można użyć golden syrup
1 szt Jajko
2,5 łyżeczki Przyprawa do piernika
3/4 łyżeczki Soda oczyszczona

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pierniczki czekoladowe

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, pierniczki czekoladowe znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły, iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają dzieciaki. Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami! Taka choinka to dopiero smakuje!
Moje rady:
*można użyć miodu

(Visited 33 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i miodem (lub golden syrup). Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i miodem (lub golden syrop). Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Masa powinna stężeć.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 8 minut. Pierniczki po wystudzeniu są twarde, ale bez obaw zmiękną. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczone młode ziemniaki z ziołami
następny
Cynamonowe gwiazdki
poprzedni
Pieczone młode ziemniaki z ziołami
następny
Cynamonowe gwiazdki

Dodaj komentarz