0 0
Krążki ze szczupaka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2,5 kg Szczupak
3 sztuki Bułka
1 szklanka Śmietanka 18 %
2 sztuki Cebula
2 łyżki Masło
kilka ziaren Ziele angielskie
1/2 cytryny Skórka cytrynowa
3 sztuki Jajko
2 szklanki Tarta bułka
Sól
Pieprz
do smażenia Olej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krążki ze szczupaka

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Pasują idealnie z ziemniakami, sałatką z czerwonej kapusty lub białym wytrawnym winem. Krążki ze szczupaka to przepis na wigilijną wieczerzę.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Czyścimy dokładnie rybę, zdejmujemy skórę, która pod ostrym nożem schodzi całymi płatami. Pod spodem powinna się ukazać biała, cienka skórka. Patroszymy szczupaka, usuwając również kręgosłup i wszystkie ości. Kroimy na nieduże kawałki i całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z namoczonymi w śmietance i dobrze odciśniętymi bułkami. Dodajemy przyrumienioną na złoto cebulkę (drobniutko posiekane smażymy na lekko rozgrzanym maśle), zmielone 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz i ubite widelcem jajka. Starannie wyrabiamy gładką masę, pilnując by nie była zbyt miękka, lub zbyt twarda, lecz w sam raz.  Krążki przygotowujemy na stolnicy wyspanej niezbyt grubą ilością tartej bułki. Nabieramy łyżką nieduże porcje mielonego szczupaka i formujemy z nich równe wałeczki, które zwijamy w nieduże krążki.. Smażymy je na oleju na złoty kolor.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Karp w rodzynkowej galarecie
następny
Pierniczki na choinkę
poprzedni
Karp w rodzynkowej galarecie
następny
Pierniczki na choinkę