Składniki
-
2,5 kg Szczupak
-
3 sztuki Bułka
-
1 szklanka Śmietanka 18 %
-
2 sztuki Cebula
-
2 łyżki Masło
-
kilka ziaren Ziele angielskie
-
1/2 cytryny Skórka cytrynowa
-
3 sztuki Jajko
-
2 szklanki Tarta bułka
-
Sól
-
Pieprz
-
do smażenia Olej
Opis
Pasują idealnie z ziemniakami, sałatką z czerwonej kapusty lub białym wytrawnym winem. Krążki ze szczupaka to przepis na wigilijną wieczerzę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Czyścimy dokładnie rybę, zdejmujemy skórę, która pod ostrym nożem schodzi całymi płatami. Pod spodem powinna się ukazać biała, cienka skórka. Patroszymy szczupaka, usuwając również kręgosłup i wszystkie ości. Kroimy na nieduże kawałki i całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z namoczonymi w śmietance i dobrze odciśniętymi bułkami. Dodajemy przyrumienioną na złoto cebulkę (drobniutko posiekane smażymy na lekko rozgrzanym maśle), zmielone 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz i ubite widelcem jajka. Starannie wyrabiamy gładką masę, pilnując by nie była zbyt miękka, lub zbyt twarda, lecz w sam raz. Krążki przygotowujemy na stolnicy wyspanej niezbyt grubą ilością tartej bułki. Nabieramy łyżką nieduże porcje mielonego szczupaka i formujemy z nich równe wałeczki, które zwijamy w nieduże krążki.. Smażymy je na oleju na złoty kolor. |