0 0
Pastelowy sernik na zimno

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na spód
100 g Ciastka degistive
50 g Masło
Składniki na mase serową
350 g Twaróg mielony w wiaderku
450 ml Śmietana kremówka 36%
2-3 łyżki Cukier puder
1,5 łyżki Galaretka niebieska
1.5 łyżki Galaretka żółta
1.5 łyżki Galaretka różowa
3 x 70 ml Gorąca woda
Składniki na wierzch
100 g Twaróg mielony w wiaderku
200 ml Śmietana kremówka 36%
2-3 łyżki Cukier puder
1 szt Laska wanilii
1 płaska łyżeczka Żelatyna w proszku
do ozdoby Cukrowe confetti

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pastelowy sernik na zimno

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód

  • Składniki na mase serową

  • Składniki na wierzch

Opis

Udostępnij

Przepyszny, lekki i wyjątkowo smaczny. Musisz wypróbować i zaskoczyć bliskich.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygptowanie spodu

Ciastka rozdrabniamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm, dokładnie wyrównując i dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej

Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach, każdą w 70 ml gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu. Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku. W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy, przygotowujemy kolejną galaretkę. W drugiej misce miksujemy ser i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy ostudzoną, płynną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę. Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Dzięki temu galaretka szybko zastygnie. Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.

3
Zakończ etap

Przygotowanie wierzchu

Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową masę wylewamy na wierzch sernika. Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę. Całość schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka zwyczajna
następny
Babka orzechowo – rumowa
poprzedni
Babka zwyczajna
następny
Babka orzechowo – rumowa

Dodaj komentarz