0 0
Kurczak w białym winie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

8 sztuk Piersi z kurczaka
250 g Cebula małych
2 sztuki Marchew karotka
2 sztuki Papryka zielona
kisć Winogrono ciemne
2 ząbki Czosnek
150 ml Białe wino
1 szklanka Bulion drobiowy
1 szklanka Śmietana kremówka 36%
Sól
Pieprz
Estragon

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kurczak w białym winie

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przygotowujesz uroczysty obiad. Polecamy ten przepis. Kurczak w biały winie na pewno pasuje na tą okoliczność. Smacznego.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj i osusz piersi z kurczaka. Posól i popieprz. Rozgrzej na dużej patelni 100 g masła obsmaż mięso na niezbyt dużym ogniu. Przełóż na talerz.

Rozgrzej w dużym rondlu 50 g masła, podsmaż cebulki, pokrojone w równe, ładne paski marchewki i paprykę,  Oprósz płaską łyżeczką mąki, smaż jeszcze przez chwilę i wlej wino. Wsyp łyżeczkę estragonu, posiekany czosnek i włóż podsmażane piersi kurczaka. Wlej filiżankę rosołu, przykryj szczelnie rondel i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut.

Wrzuć do rondla winogrona, duś jeszcze kurczaka przez 10 minut. Tuż przed podaniem, ubij śmietanę, wlej do rondla i podgrzej kurczaka i warzywa. Podaj z ziemniakami z wody.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babeczki migdałowo – wiśniowe
następny
Pieczony pstrąg z pomarańczą
poprzedni
Babeczki migdałowo – wiśniowe
następny
Pieczony pstrąg z pomarańczą